Gripa – informații medicale

GRIPA este o viroză respiratorie acută cu mare contagiozitate în populaţie, cauzată de unul din cele trei tipuri de virus gripal: A, B, C.
Infecţiile acute ale aparatului respirator, de etiologie virală, cu tablouri clinice asemănătoare gripei ocupă o pondere deosebită. Din punct de vedere medico-social, aceste viroze respiratorii costituie “ o plagă” a lumii moderne. Numeroşi factori concură la apariţia virozelor:

 • Absenţa măsurilor profilactice specifice pentru majoritatea virozelor respiratorii
 • Variaţia antigenică a unor viruşi – aşa cum este cazul virusurilor gripale
 • Dificultăţi de depistare şi izolare a numeroşilor agenţi etiologici
   • GRIPA: poate să apară de la cazuri sporadice, la izbucniri epidemice limitate, localizate la forme cu largă cuprindere teritorială (SPORADIC – SPORADICO-ENDEMIC, EPIDEMIE ŞI PANDEMIE)
  • IZVORUL DE INFECŢIE: este omul bolnav, iar poarta de intrare este mucoasa căilor aeriene.
  • CAILE ŞI MECANISMUL DE TRANSMITERE: Infecţia gripală se transmite prin picăturile de secreţie nazofaringiene (picătura Flugge) în faza de invazie şi în primele 3-5 zile de boală. Modul de contaminare este direct. În anotimpul rece, în special în perioada de trecere de la toamnă la iarnă şi de la iarnă la primăvară, umiditatea ridicată, zile cu ceaţă transmiterea gripei se poate face şi indirect – prin curenţi de aer.
  • INCUBAŢIA: minimă sub 24 h ; medie 1 – 3 zile; maxim 4 zile.
  • TABLOUL CLINIC: debutul bolii este brusc , cu febră, frison, cefalee, mialgii, dureri în globii oculari, astenie, ameţeli, uneori fenomene catarale rinofaringiene, tuse,inapetenţă, vărsături, epitaxis.
   Durata febrei este de 3 zile; se întalnesc frecvent suprainfecţii bacteriene pulmonare, complicaţii renale, cardiovasculare, otite, sinuzite.
  • DIAGNOSTICUL: de gripă se precizează pe baza tabloului clinic şi de laborator (exudat faringian) pentru a putea stabili tipul de virus al gripei. Focarele de gripă se înregistrează de regulă în colectivităţi de copii ( creşe, grădiniţe, şcoli).
  • MĂSURI ÎN FOCAR: în colectivităţile de copii ( creşe, grădiniţe, şcoli) se va efectua zilnic triajul epidemiologic cu separarea tuturor suspecţilor. Bolnavii de gripă depistaţi se izolează la domiciliu, repaus la pat iar formele mai severe vor fi spitalizate. În focar se aplică măsuri de dezinfecţie continuă: lenjerie, veselă prin fierbere sau dezinfecţie cu substanţe dezinfectante (cloramina) concomitent cu dezinfecţia aerului din încăpere prin aerisire, raze ultraviolete.
   Personalul medico – sanitar este obligat să poarte mască. Educaţia sanitară a populaţiei reprezintă unul din factorii de bază în acţiunile de combatere şi profilaxie a gripei.
   Se instituie să se respecte reguli de igienă individuală şi colectivă, evitarea frigului, umezeala, surmenaj fizic şi intelectual, călirea organismului prin exerciţii fizice în aer liber , alimentaţie raţională şi vitaminizare cu vitamina A şi C.
   Suspecţii vor fi trataţi ca şi bolnavii, iar contacţii vor fi supravegheaţi medical pe toată perioada de incubaţie ( 1 – 4 zile).
  • DECLARAREA GRIPEI: se face numeric, trimestrial (gr. B). În caz de epidemie raportarea se face zilnic sau săptămânal în conformitate cu instrucţiunile Ministerului Sănătaţii.
  • VACCINAREA ANTIGRIPALA: este singura metodă posibilă de profilaxie în gripa. Vaccinarea antigripală este diferită în funcţie de virusul gripal care dă gripa. Pentru a putea surprinde, în timp util, variaţiile antigenice, este necesară supravegherea pe plan internaţional, în vederea izolării şi identificării tulpinelor de virus gripal circulante, comparându-le cu tipurile recente într-un interval scurt de timp pentru a putea fi cât mai repede încorporate în noile vaccinuri.
2019-03-22T11:26:40+02:00